Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση : προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα : πρακτικά συνεδρίου, Αθήνα 15-17 Δεκεμβρίου 2016 - Αγγελίδης, Μανόλης 1952-; Σπουρδαλάκης, Μιχάλης 1954- (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2018)
Το συνέδριο που πραγματοποίησε με επιτυχία το 2016 το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία είχε ως αντικείμενο την «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση: Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Σε αυτό έλαβαν μέρος έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν μια σειρά κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, που αφορούν την ενίσχυση της δημοκρατικής αρχής, τις μορφές εκπροσώπησης, τα πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, τις μορφές έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτά τίθενται σε ένα περιβάλλον προϊούσας κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά την κατάσταση φαινομενικής ευφορίας, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, που φάνηκε να δημιουργείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα με την επικράτηση πολιτικών που στόχευαν στην κοινωνική απορρύθμιση, στις αρχές του 21ου αιώνα διαπιστώνονται οι εκτεταμένες συνέπειες αυτών των πολιτικών, οι οποίες κατ' ουσίαν διέρρηξαν τους όρους της κοινωνικής συνοχής. Αυτή η διάρρηξη των όρων της κοινωνικής συνοχής είναι αναγνωρίσιμη σε επίπεδο συνολικής κοινωνίας και θέτει προς διερεύνηση ζητήματα σχέσεων οικονομίας και πολιτικής, δημοσίου και ιδιωτικού, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πολιτικών μορφών εκπροσώπησης και συνάρθρωσης της κοινωνικής με την ιδιωτική αρχή. Το μείζον συνοδό φαινόμενο αυτής της διάρρηξης είναι οι συστημικές απειλές εναντίον της δημοκρατικής αρχής και θεμελιωδών αξιών της, απειλές οι οποίες θεωρήθηκε ότι είχαν πλέον περάσει στην προϊστορία των σύγχρονων κοινωνιών. Τέτοιου τύπου απειλές είναι η αναβίωση ιδεολογικών και πολιτικών μορφών που οδήγησαν τον κόσμο στην πλέον καταστροφική εμπειρία του 20ού αιώνα, η αμφισβήτηση της κοινωνικής αρχής που προστάτευε την κοινωνική εργασία, οι δομικές μετατοπίσεις στις σχέσεις των εξουσιών εντός του κράτους δικαίου, ο αναπροσδιορισμός της σχέσης δημοσίου/ιδιωτικού, η υπονόμευση της αρχής της δημοσιότητας και η αμφισβήτηση του πλέγματος των δικαιωμάτων - ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του 2016 θέτουν και παρουσιάζουν με συστηματικό και κριτικό τρόπο τα ζητήματα αυτά και απευθύνονται στους συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες της χώρας, προκειμένου να αντιστραφούν οι καταστροφικές συνέπειες που διαφαίνονται στον ορίζοντα της κρίσης. (Νικόλαος Βούτσης, από τον πρόλογο της έκδοσης)