Η αλεπού και το λελέκι - Αίσωπος, 6ος αι. π.Χ. (Μύθοι / Παπαδόπουλος ., 2006)
Κάλεσε κάποτε η πονηρή αλεπού τον πελαργό σε γεύμα, αλλά για να τον κοροϊδέψει και να φάει εκείνη και τη δική του μερίδα, τον σέρβιρε σε ρηχό πιάτο! ... ". Βιάστηκε να γελάσει όταν τον έβλεπε να φεύγει νηστικός και ... υποχρεωμένος. Ο μύθος όμως δεν τελειώνει εδώ. Έχει και δεύτερο μέρος. Την εκδίκηση του φαινομενικά αφελούς (και ουσιαστικά πανέξυπνου) πελαργού, που ανταποδίδει την επομένη το κάλεσμα της αλεπούς, σερβίροντάς την όμως με τη σειρά, του σε ... μπουκάλι! Το ηθικό δίδαγμα είναι προφανές:Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Άσε που όταν όλα τελειώσουν, ο πονηρός μένει νηστικός και με ... το μπουκάλι!