Η ανθρώπινη πλευρά του μάνατζμεντ : οι ανθρώπινες σχέσεις ως μέσο για αποτελεσματικότητα, σε κάθε από κοινού επιδίωξη στόχων : ανθρώπινες σχέσεις στο χώρο της εργασίας - Μακρυγιωργάκης, Μάριος (Εκδόσεις Παπαζήση, 2001)
Πολλές φορές λέμε πως, η απόδοση κάποιου (εργαζόμενος, σπουδαστής, αθλητής κ.ά), είναι ανεπαρκής. Μπορεί όμως αυτό να συνδέεται πάντα ή μόνο με την έλλειψη ικανοτήτων; Είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε κάποιον να ...σέρνεται ενώ με τη μέχρι τότε συμπεριφορά του μάς είχε πείσει επανειλημμένα για την υψηλή ποιότητα των ικανοτήτων του; Τι είναι αυτό, ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που μεταμορφώνουν ένα "ανθρωπάκι" σε ...θηρίο κι ένα "θεό" σε ...κοινό θνητό; Πώς μπορεί κανείς να εκμαιεύει απο τους "ανθρώπους του" αποδοτική συμπεριφορά; Πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε κάθε μας "από κοινού" επιδίωξη στόχων, σε κάθε υλοποίηση έργων "μαζί με άλλους" ή "μέσω άλλων"; "...Όμοια συμπεριφορά μεταξύ ανθρώπων δεν προκαλείται κατ' ανάγκη από ίδιες αιτίες, ούτε η ίδια αιτία προκαλεί αναγκαστικά εκδήλωση όμοιων συμπεριφορών..." Στο βιβλίο αυτό, προσεγγίζονται εκτός των άλλων μερικά μυστικά: Της αποδοτικής ανθρώπινης συμπεριφοράς και της συνεργασίας. Της ηγεσίας και της παρακίνησης. Της διαπραγμάτευσης, της αλλαγής και της διαχείρισης των συγκρούσεων. Των επιδράσεων της οργάνωσης και της πειθαρχίας. Του πώς να αναθέτετε δίδοντας αποτελεσματικά εντολές κλπ.