Το θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα : θέατρο, μουσική, παιδεία, κοινωνική ζωή - Ελευθερίου, Μάνος, 1938-2018; Ελευθερίου, Μάνος, 1938-2018; Ελευθερίου, Μάνος, 1938-2018 (Δήμος Ερμούπολης, 1995)
Ερμούπολη 1904-1906. Ακόμη μια λαμπρή θεατρική τριετία που αρχίζει με όπερα, από ιταλικό μελοδραματικό θίασο, με τη "μάγισσα" ιταλίδα υψίφωνο Lole Massa, και αμέσως μετά με την περιλάλητη "Νέα Σκηνή" του Κ. Χρηστομάνου. Πρωταγωνίστρια η Κυβέλη. Έργα και ηθοποιοί θα καθηλώσουν το θεατρόφιλο κοινό της Ερμούπολης. "Ουδείς ουδέποτε ελληνικός θίασος παρουσίασε τελειότερα αποτελέσματα". Θα ακολουθήσει ένας ιαπωνικός ακροβατικός θίασος με γαλλίδες τραγουδίστριες, διάφορακαραβάνια "Ποικιλιών" και το 1904 θα κλείσει πάλι με ιταλικό θίασο, αλλά αυτή τη φορά οπερέτας. "Αν συνέβαινε νυν να κλείσει το θέατρον, η Σύρος Έχανε δια παντός το εύφημον όμομά της..." Ερμούπολη 1907-1912, τρίτη συνέχεια για το θέατρο, τη μουσική, την παιδεία και την κοινωνική ζωή μιας πόλης που τουλάχιστον για εκατό χρόνια υπήρξε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας, αφού ήδη από το 1830, στους τραγικούς ελληνικούς καιρούς, οι Συριανοί ερασιτέχνες υπογράφανε ότι "το θέατρο είναι σχολείο ηθικής". ...... Ερμούπολη 1907-1912, τρίτη συνέχεια για το θέατρο, τη μουσική, την παιδεία και την κοινωνική ζωή μιας πόλης που τουλάχιστον για εκατό χρόνια υπήρξε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας, αφού ήδη από το 1830, στους τραγικούς ελληνικούς καιρούς, οι Συριανοί ερασιτέχνες υπογράφανε ότι 'το θέατρον είναι σχολείον ηθικής" Ερμούπολη, 1913-1921. Θέατρο, κινηματογράφος, Καραγκιόζης, ιπποδρόμιο, μουσική και κοινωνική ζωή. Κυρίως ελληνική και ξένη οπερέτα που τότε μεσουρανούσε. Στο θέατρο τα μεγαλύτερα ονόματα πρόζας και μουσικής: Παρασκευοπούλου, Κοτοπούλη, Κυβέλη, Βεάκης, Νέζερ, Έλσα Ένκελ, Αφροδίτη Λαουτάρη, Σπύρος Σαμαράς, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σαμπανιέβα. 1913: Θίασος ποικιλιών. Κινηματογράφος. Οι αδελφοί Παντόπουλοι. Ο καραγκιοζοπαίκτης Αθ. Δεδούσαρος. Ρεσιτάλ Ευαγγελίας Παπασκευοπούλου. Θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη. Σε καφενείο της πλατείας ορχήστρας.