Οπωροφόρες λέξεις : η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους - Σαραντάκος, Νίκος Δ., 1959- (Κλειδάριθμος, 2013)
Ποια ήταν τα περσικά μήλα και ποια τα αρμενικά δαμάσκηνα; Γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα λεμόνια; Ποιο είναι το άλλο φρούτο του Παραδείσου και ποιο το βελανίδι του Δία; Ποιον καρπό έπρεπε να δαγκώσουν οι νύφες στην αρχαία Αθήνα πριν από το πρώτο τους φιλί; Πού θα βρείτε δέσπολα, ζαρταλούδια και χρυσόμηλα; Γιατί λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη; Τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα τις βρείτε στις Οπωροφόρες λέξεις. Ο Νίκος Σαραντάκος διαλέγει τους πιο νόστιμους και ζουμερούς καρπούς και σας παραθέτει ένα ιστορικό, γλωσσικό, λογοτεχνικό και λαογραφικό συμπόσιο με περισσότερα από 40 φρούτα και ξηρούς καρπούς. Πώς και πότε έφτασε στα μέρη μας ο κάθε καρπός; Τι έλεγαν γι' αυτόν οι αρχαίοι και οι Βυζαντινοί συγγραφείς; Ποια ήταν τα παλαιότερα ονόματά του αλλά και οι διαλεκτικές ονομασίες του; Ποια είναι η ετυμολογία του στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες; Ποιες παροιμιακές και ιδιωματικές φράσεις υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα γι' αυτόν και, γενικότερα, ποια είναι η παρουσία του στη λογοτεχνία και τη λαογραφία μας -δηλαδή, η θέση του κάθε καρπού στον πολιτισμό μας; Η χυμώδης αυτή ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους -τερπνή αλλά και έγκυρη- συνοδεύεται από αποσπάσματα κορυφαίων έργων της ποίησης και της πεζογραφίας μας, και προσφέρει στον αναγνώστη μια πανδαισία γεύσεων και πληροφοριών, αλλά και την ευκαιρία να δει τα φρούτα με άλλο μάτι.