Ο βασιλιάς της Αβάνας - Gutiérrez, Pedro Juan 1950- (Ξένη λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2007)
Στους δρόμους της Αβάνας του 1990 ένας έφηβος προσπαθεί να επιβιώσει.Η ιστορία του είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας ένας κόσμος τρομακτικός και αποκαλυπτικός:ζητιάνοι, πόρνες, τραβεστί,μικροπωλητές,αλήτες,μπεκρήδες,άνθρωποι που ζουν στα ερείπια εγκαταλειμμένων κτιρίων,άφραγκοι,πεινασμένοι,πάντοτε στα όρια του θανάτου.Επιμένουν όμως να αγωνίζονται για να ζήσουν μια μέρα ακόμα, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν,να βρουν κάπου τρυφερότητα.Αυτό μόνο.Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία,γραμμένο στεγνά,χωρίς φτιασίδια και στολίδια,από τα καλύτερα δείγματα στα βήματα της παράδοσης του βρόμικου ρεαλισμού.