Χαμένα νιάτα - Skoglund, Annita, 1952- (Γαλάζια βιβλιοθήκη, 1993)
<<ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ>> δεν είναι ένα από εκείνα τα συνηθισμένα μυθιστορήματα για τη νεολαία, κι αυτό επαληθεύεται από την επιτυχία που σημείωσε τόσο στη Σουηδία όσο και στις άλλες χώρες όπου μεταφράστηκε. Γράφτηκε από μια πολύ πρώιμη συγγραφέα (η Αννίτα Σκόγκλουντ στα δεκαέξι της χρόνια είχε γράψει κιόλας τρία βιβλία) κι είναι η ιστορία μιας κοπέλας από τα 14 ως τα 18 της χρόνια, που παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα, χωρίς προκαταλήψεις, των κινδύνων που απειλούν τη νεολαία της Δύσης και γενικά της Μεσογείου.Οι ελπίδες, οι απαγορεύσεις, τα λάθη της πρωταγωνίστριας αυτού του βιβλίου έχουν τη σφραγίδα μιας αληθινής ιστορίας που ο κάθε νέος κι η κάθε κοπέλα την παραδέχονται σαν μια αυθεντική εξομολόγηση μιας συνομήλικής τους και που πάνω σ' αυτή μπορούν να κάνουν διάφορες κρίσεις και σκέψεις.Το τόσο επίκαιρο τούτο βιβλίο, που μας παρουσιάζει την τραγική ζωή της Μαρίας Λ., είναι επίσης και το πρώτο κείμενο που μιλάει θαρραλέα στους νέους για τον κίνδυνο των ναρκωτικών.Χωρίς περιφράσεις ούτε και υπονοούμενα, τους αποκαλύπτει μια δραματική εικόνα της ζωής, όπως την παρουσιάζει το τραγικό δρομολόγιο των ναρκωτικών και των καταστρεπτικών συνεπειών τους.Αυτό το σύγχρονο και τόσο καυτό πρόβλημα συζητιέται ελεύθερα, με μορφή χρήσιμη και περισσότερο αντιληπτή στους νέους σε μια σειρά <<συμπερασμάτων>> του Λουίτζι Κανκρίνι, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης και συγγραφέα βασικών κειμένων πάνω στα προβλήματα των νέων και των ναρκωτικών.