Θύμα στη σκιά - James, Phyllis Dorothy, 1920-2014 (Αστυνομική Λογοτεχνία ;, 1986)
Η Κορνήλια Γκρέυ δεν διαθέτει ψυχρή λογική. Αυτό το προσόν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ασκεί κανείς το επάγγελμα του ιδιωτικού ντετέκτιβ. Όταν ο σερ Ρόναλντ Κάλλεντερ την προσέλαθε για να διερευνήσει τις συνθήκες αυτοκτονίας του γιου του Μαρκ, αυτή καταπιάστηκε με θάρρος φτάνοντας ένα όμορφο καλοκαιρινό πρωινό στο Καίμπριτζ. Περίπατοι στον Καμ, τρελλά πάρτυ, φοιτητές κόλακες και καθηγητές με κρυφή γοητεία... Η Κορνήλια παρά λίγο ν' απορροφηθεί απ' την ηδονική ατμόσφαιρα. Αλλά αυτό που ανακαλύπτει δεν είναι καθόλου ευχάριστο- το ταξικό μίσος, η μετριότητα και ο σαδισμός διαβρώνουν αυτήν τη διαλυόμενη κοινωνία. Ήταν η δυστυχισμένη ζωή που έσπρωξε τον Μαρκ Κάλλεντερ στην αυτοκτονία. ΊI μήπως κάποιος τον δολοφόνησε ψυχρά και σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του; Η απειλή βρίσκεται παντού, σαν μια παρουσία κρυμμένη στη σκιά, έτοιμη να ξεπροβάλλει αν κάποιος πλησιάσει κοντά της. Κι αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση της Κορνήλιας.... «Βασίλισσα τον εγκλήματος» κατά τοΑωνβΗΌρΑ, « νέα Αγκόθα Κρίστι» κατά το Ίϊηκ, καθώς και τους8υηώιν Τίιιιν*, τη Ηβτιιΐά, Ττίδυπτ· και τους Απββίβς Τίηκβ, η Ρ.Ό. Λιηΐ68 εκθρόνισε ήδη την Αγκόθα Κρίστι. Το αψεγάδιστο στυλ, οι απρόβλεπτες ίντριγκες, οι κυνικές και απλοϊκές ηρωίδες της, την κατέστησαν βιρτουόζο του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.