Ο Αστερίξ στους Ελβετούς : ο Coscinny και ο Uderzo παρουσιάζουν μία περιπέτεια του Αστερίξ - Goscinny, Rene, 1926-1978 (Μαμούθκόμιξ, 2002)
Πράγματι, είναι άδικο ο αρχηγός να δυσαρεστεί τη βάση και να απομακρύνει τους υποστηρικτές του, όσο και αν δίνει την εντύπωση ότι σκύβει πάνω στα προβλήματα του λαού. Από την άλλη, στην πόλη Ρεν, ο ισχυρός Ρωμαίος κυβερνήτης διοργανώνει με τη βοήθεια του περίφημου Φελλίνιους μερικά υπέροχα παρακμιακά όργια και αυτό είναι ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο κυβερνά και επιβιώνει. Ο Αστερίξ με τον Οβελίξ αυτή τη φορά θα ταξιδέψουν στην Ελβετία προκειμένου να γιατρευτεί ο άμοιρος Ρωμαίος επιθεωρητής που ζήτησε την βοήθεια του Δρουίδη τους (διότι οι γιατροί δεν έχουν σύνορα). Για μια ακόμα φορά οι ήρωές μας καταδιώκωνται από τους Ρωμαίους, που θέλουν να τους εμποδίσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Και επειδή στις Ρωμαικές επαρχίες οι Ρωμαίοι είναι μιλλούνια, πουθενά δεν μπορούν να κρυφτούν. Ούτε καν και σε μια τραπεζική θυρίδα στο υπόγειο της τράπεζας της Ζυρίχης, εφόσον δεν έχουν ανοικτό λογαριασμό. Θα τα καταφέρουν να ανοίξουν λογαριασμό ; Η' θα ξεχειλήσει η χύτρα με το φοντύ και θα γίνει χαμός ;