Ατιμασμένες : η Σάρα στο χείλος της κόλασης - Mendès France, Marie-Claire, 1921-2004 (Βιογραφίες / Το Κλειδί, 1997)
Στα δεκαπέντε χρόνια της,η Σάρα Μπαλαμπαγκάν από τις Φιλιππίνες δεν έχει γνωρίσει άλλο από τη φτώχεια και την πείνα.Υπηρέτρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,βλέπει τη ζωή της να βυθίζεται ξαφνικά στη φρίκη.Ο κύριός της τη βιάζει και,για ν' αμυνθεί,τον σκοτώνει με τριάντα τέσσερις μαχαιριές.Καταδικασμένη πρωτοδίκως σε εφτά χρόνια φυλάκιση,κάνει έφεση.Τότε,ενάντια σε κάθε έννοια δικαιοσύνης,καταδικάζεται σε θάνατο.Η περίπτωση της προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση.Η γαλλική επιτροπή <<Σώστε τη Σάρα>>συγκέντρωσε 450.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητούσαν την αθώωση και την απελευθέρωση της.Η Μαρί-Κλερ Μάντες Φρανς,πρόεδρος της επιτροπής,θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συνατήσει το γιο του προέδρου Σεϊχη Αμπνταλάχ και να του ζητήσει να σώσει τη Σάρα από το θάνατο.Τελικά,η Σάρα θα καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση κι εκατό ραβδισμούς.Στις 31 Ιουλίου 1996 ελευθερώνεται λόγω καλής διαγωγής και ξαναβρίσκει τους δικούς της στις Φιλιππίνες.Σ'αυτό το βιβλίο,η Μαρί-κλερ Μαντές Φρανς,που συνάντησε το νεαρό κορίτσι στη φυλακή,διηγείται τη ζωή της Σάρας Μπαλαμπαγκάν καθώς και τον αγώνα που έκανα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για τη σωτηρία της.Μια συγκινητική αφήγηση και μια απίστευτη μαρτυρία για το δράμα που ζουν χιλίαδες οικιακοί βοηθοί,πραγματικές σκλάβες των σύγχρονων καιρών,λίγο πολύ σε όλο τον κόσμο.