Η λέσχη Δουμάς ή Η σκιά του Ρισελιέ : μυθιστόρημα - Perez-Reverte, Arturo, 1951- (Ξένη λογοτεχνία :Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 1999)
Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει αντικείμενο αστυνομικής έρευνας σαν να επρόκειτο για ένα έγκλημα,με ίχνη στις σελίδες του,στις γκραβούρες του και στα διακριτικά της εκτύπωσής του;Ο Λούκας Κόρσο,ένας μισθοφόρος της βιβλιοθήκης κυνηγός βιβλίων για λογαριασμό άλλων,πρέπει να βρει απάντηση σ' αυτό το ερώτημα όταν αναλαμβάνει μια διπλή αποστολή από τους πελάτες του:να διαπιστώσει τη γνησιότητα ενός χειρόγραφου κεφαλαίου των "Τριων Σωματοφυλάκων" και να λύσει το αίνιγμα ενός παράξενου βιβλίου, που κάηκε το 1667 μαζί με τον άνθρωπο που το τύπωσε. Η έρευνα παρασέρνει τον Κόρσο σε μια επικίνδυνη αναζήτηση, που θα τον φέρει στα αρχεία της Ιερής Εξέτασης, στα απαγορευμένα βιβλία, σε σκονισμένα ράφια βιβλιοπωλείων με παλιούς τόμους και στις εκλεκτές βιβλιοθήκες φημισμένων συλλεκτών.Με το ιδιαίτερο αφηγηματικό ταλέντο του ο Ρεβέρτε,που έχει χαρακτηριστεί ως ο μετρ του έξυπνου σασπένς,χτίζει πέτρα πέτρα το "Η Λέσχη 'Δουμάς'"με μια συναρπαστική πλοκή,όπου δίνουν ραντεβού τα συστατικά του κλασικού μυθιστορήματος,οι ιστορίες μυστηρίου και οι τεχνικές της περιπετειώδους επιφυλλίδας.