Το μυστικό της Ατλαντίδας - Barks, Carl, 1901-2000 (Η μεγάλη βιβλιοθήκη Disney, 2014)
Στην ιστορία του Το Μυστικό της Ατλαντίδας, ο Καρλ Μπαρκς στέλνει τον θείο Σκρουτζ και τα ανίψια του στα βάθη του ωκεανού, όπου ζουν οι απόγονοι των αρχαίων Ατλάντων, σε μια παραλλαγή του παλιού πλατωνικού μύθου, που χαρακτηρίζεται από χιούμορ, δράση αλλά και από μιαν ιδιόμορφη απαισιοδοξία. Οι Άτλαντες του Μπαρκς είναι οι θεματοφύλακες ενός πανάρχαιου πολιτισμού, οι προστάτες ενός υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, που σε αντίθεση με τους προγόνους τους στον πλατωνικό μύθο, δεν έχουν υπέρμετρες φιλοδοξίες, ούτε ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο. Ο ειρηνικός αυτός λαός φοβάται τους κατοίκους της στεριάς, όπως οι γήινοι φοβούνται την άφιξη εξωγήινων εισβολέων, και θέλει να κρατήσει την χώρα του μακριά από όσα θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην παρακμή και σε μια καινούργια καταστροφή, αμόλυντη από τα κακώς κείμενα του δικού μας κόσμου. Ως απειλή για τον πανάρχαιο πολιτισμό τους αντιμετωπίζουν και τα παλιά τζουκ μποξ που μεταφέρει το αεροσκάφος των Ντακ.