Η Οδύσσεια του πλαστογράφου Κωνσταντίνου Σιμωνίδη : η περιπετειώδης ιστορία του Έλληνα που ξεγέλασε την Ευρώπη και παράλληλα εφηύρε την αρχαιότητα - Schaper Rüdiger (Βιογραφίες / Νεφέλη, 2012)
Βρισκόμαστε στην αρχή του 19ου αιώνα,η Ελλάδα αγωνίζεται για την ελευθερία της.Σε ένα νησί του Αιγαίου έρχεται στη ζωή ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης.Εξόριστος στον Άθω εξαιτίας μιας απόπειρας δηλητηρίασης,μαθαίνει την τέχνη της επεξεργασίας παλαιών χειρογράφων.Από 'κει ξεκινάει η οδύσσειά του:Αθήνα, Κωνσταντινούπολη,Παρίσι,Λιψία,Λονδίνο - ο μυστηριώδης Έλληνας εμφανίζεται παντού και προσφέρει έργα που ξυπνούν τον πόθο σε κάθε συλλέκτη.Από που προέρχεται όμως η πραμάτειά του;Είναι τα πολύτιμα έργα που προσφέρει αυθεντικά;Μόνιμος συνοδός του Σιμωνίδη:το χάος -ένα διεθνές σκάνδαλο, φυλακή,μια πλαστή βιογραφία και νεφελώδεις συνθήκες θανάτου.Η πραγματική ιστορία ενός μεγαλοφυούς πλαστογράφου,που εξακολουθεί και σήμερα να συναρπάζει."Όποτε εμφανίζεται το όνομά του,τρόμος απλώνεται ανάμεσα στους συλλέκτες και τους επιμελητές των μουσείων.Έχει κατασκευάσει και μας έχει κληροδοτήσει εκατοντάδες,αν όχι χιλιάδες αρχαία τεκμήρια,διασταυρώνοντας το παλαιό με το καινούριο,μέχρις ότου γίνουν αγνώριστα.Ο Σιμωνίδης ήταν καλλιτέχνης που δημιούργησε ένα δικό του σύμπαν από σκοτεινή ύλη, ανοίγοντας μαύρες τρύπες στις καλύτερες συλλογές του κόσμου.Τα έργα του μοιάζουν με τοξικά δάνεια βρόμικων τραπεζικών ισολογισμών.Είναι βόμβες χρόνου,αντιύλη σε έναν κόσμο όπου βασιλεύουν η απληστία και η επιστήμη,αφοσιωμένες στο φετίχ του αυθεντικού Με τον ενθουσιασμό και τη δύναμη της πειθούς που διαθέτει,σε άλλους καιρούς θα γινόταν τραπεζικός επενδυτής,ένας Μάντοφ της αρχαιολογίας και του εμπορίου τέχνης.Τα χειρόγραφά του τινάζουν επιστημονικές έννοιες στον αέρα, κάνουν ακαδημίες και μουσεία να τρέμουν συθέμελα.Επιπλώνει,διακοσμεί και ζωντανεύει τον θαμμένο χώρο στον οποίο εισβάλλουν οι σύγχρονοί του με μεγάλη απληστία και περιέργεια".