Λόγια της πλώρης - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, 2007)
Περιλαμβάνονται τα διηγήματα: "Η θάλασσα", "Οι φρεγάδες", "Η δικαιοσύνη της θάλασσας", "Το βασιλόπουλο", "Βιοπαλαιστής", "Ο εκδικητής", "Οι σφουγγαράδες", "Καβομαλιάς", "Η καπετάνισσα", "Θείον όραμα", "Κακότυχος", "Ο κάτω κόσμος", "Πειράγματα", "Γέρακας", "Κακοσημαδιά", "Ναυάγια", "Οι κουρσάροι", "Τελώνια" και "Το γιούσουρι". Χρονολογία πρώτης έκδοσης: 1899.