Η μάχη των Θερμοπυλών : αφορμές,συνέπειες ,πολεμικές τακτικές ,αναλυτικοί χάρτες - Rupert , Matthews 1961- (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2008)
Η μάχη των Θερμοπυλών ήταν το αποκορύφωμα της εικοσαετούς πολεμικής κατάστασης μεταξύ της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας και του συνασπισμού των πολύ μικρότερων ελληνικών πόλεων-κρατών που ενώθηκαν προκειμένου να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.Αναμφίβολα ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός στηρίζεται σε ελληνικά θεμέλια, στους τομείς των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής. Και είναι γεγονός ότι, χωρίς τις Θερμοπύλες, ο κόσμος μας θα ήταν αγνώριστος.Το βιβλίο αυτό εξηγεί την εν γένει κατάσταση στα 480 π.Χ. Προσπαθεί να συνθέσει τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη των Θερμοπυλών από τις διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Βάζει τον αναγνώστη στο μυαλό των στρατηγών προκειμένου να εξηγήσει τις πράξεις τους, τα αίτια των αποφάσεών τους αλλά και τι προσδοκούσαν να επιτύχουν. Παράλληλα, αναλύει τόσο τις κοινωνικές όσο και τις πολιτισμικές συνθήκες που γέννησαν τους ατρόμητους Σπαρτιάτες αλλά και τις παραδόσεις που επηρέαζαν τις αποφάσεις Πέρσων και Ελλήνων.Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση που επιτρέπει στον αναγνώστη να καταλάβει πώς είναι να στέκεσαι δίπλα στους καλύτερους στρατιώτες του κόσμου, κάτω από τις διαταγές ενός θρυλικού βασιλιά, ο οποίος τόλμησε να απαντήσει στον Πέρση αυτοκράτορα, όταν του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα του: Μολών Λαβέ!