Εισαγωγή στη βιοηθική : ιστορικές και συστηματικές προσεγγίσεις - Καλοκαιρινού, Ελένη; Δεληβογιατζής, Σωκράτης Χ. (1952- ) (Έρευνες στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία ; 1, 2014)
Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει έντεκα άρθρα ελλήνων και ξένων φιλοσόφων, ειδικών στην εξέταση των προβλημάτων και των ερωτημάτων τα οποία εγείρουν οι αλματώδεις εξελίξεις των ιατρικών επιστημών και τεχνολογιών. Η συστηματική διε-ρεύνηση των προβλημάτων αυτών, η οποία στις ημέρες μας έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «Βιοηθική», δεν είναι μόνο ή αυστηρά φιλοσοφική. Δεδομένου ότι οι ιατρικές εξελίξεις αυτές και οι τεχνολογίες αφορούν τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες κοινωνίες γενικότερα, είναι πολύ φυσικό να αποτελούν αντικείμενο έρευνας και στοχασμού όλων των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, όπως είναι η θεολογία, η Νομική, η Κοινωνιολογία, η Οικονομία και, φυσικά, η μητέρα όλων αυτών, η Φιλοσοφία. Με άλλα λόγια, η Βιοηθική είναι η επιστήμη που διερευνά τα προβλήματα αυτά από την πλευρά των επιστημών του ανθρώπου, και γι' αυτό είναι η κατ' εξοχήν ανθρωπολογική επιστήμη (από τον πρόλογο των επιμελητών).