Σιντάρτα : ένα ινδικό ποίημα - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Παγκόσμια λογοτεχνία / Νεφέλη, 1985)
...Όλ' αυτά τά χρόνια, χωρίς νά τό ξέρει κι ό ίδιος, προσπαθούσε καί λαχταρούσε νά γίνει ένας άνθρωπος σάν έκείνους τούς πολλούς, τά παιδιά καί στήν προσπάθειά του αυτή, είχε κάνει τή ζωή του πολύ αθλιότερη καί φτωχότερη απ' τή δική τους, γιατί οί σκοποί τους δέν ήταν δικοί του, ούτε κι οί έννοιές τους, αφού όλος εκείνος ό κόσμος των Καμασβάμι δέν ήταν γι' αυτόν παρά παιχνίδι, χορός, θέαμα καί κωμωδία. Μόνο ή Καμάλα τού ήταν αγαπητή, πολύτιμη- αλλά ήταν ακόμα καί τώρα; Τού ήταν αναγκαία κι αυτός σέ κείνη; Μήπως έπαιζαν ένα παιχνίδι χωρίς τελειωμό; 'Άξιζε νά ζεΐ κανείς γι' αυτό; Όχι δέν άξιζε! Αύτό τύ παιχνίδι τό έλεγαν Σανσάρα, ένα παιχνίδι γιά παιδιά, ευχάριστο νά τό παίζεις μιά. δύο, δέκα φορές, αλλά μπορούσε νά τό παίζει κανείς συνέχεια;...