Το ημερολόγιο της Σούζαν για τον Νίκολας : Μυθιστόρημα - Patterson, James, 1947- (Μοντέρνοι καιροί, 2004)
"Αγαπημένη μου Κέιτι, Ίσως αυτό το χειρόγραφο να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα... Αν έχεις το κουράγιο, διάβασέ το. Είναι Το Ημερολόγιο της Σούζαν για τον Νίκολας. Δεν περίμενα ποτέ να σε ερωτευτώ, να όμως που συνέβη..." Ματ. Η Κέιτι ανοίγει διστακτικά το ημερολόγιο. Διαβάζει για την ιστορία της Σούζαν και του Ματ, που ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα, που αγαπήθηκαν όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Διαβάζει για τον Νίκολας, που τους ένωσε με τα άρρηκτα δεσμά της αγάπης. Υποσχέσεις αιώνιας πίστης και αφοσίωσης. Εκδηλώσεις στοργής, έρωτα, τρυφερότητας. Ευτυχία που δε γνωρίζει όρια. Ο Ματ την είχε προειδοποιήσει στο σημείωμά του. Υπάρχουν κομμάτια που μάλλον θα δυσκολευτεί να διαβάσει. Η Κέιτι, όμως, συνεχίζει. Μέσα από το κουβάρι μιας ζωής που ξετυλίγεται με κάθε λεπτομέρεια μπροστά της, αναζητά απαντήσεις. Ξεφυλλίζει ανυπόμονα τις σελίδες του ημερολογίου ώσπου να καταλάβει ποιες μνήμες καταδιώκουν τον Ματ, ώσπου να αποκτήσουν όλοι το χαμένο τους νόημα και τα μάτια της να χαθούν και πάλι μέσα στα δικά του...