Οι μαγικές μάσκες του Κουτσοφλέβαρου - Μανδηλαράς, Φίλιππος, 1965- (Βιβλία περιπέτειας και γνώσεων, 2001)
Ο Μιχάλης , η Μάνια, ο Μάριος, η Ρίτα, ο Τέλης και η Σόνια είναι μια παρέα παιδιών, που καταφέρνει πάντα να μπλέκει σε απίθανες περιπέτειες. Στο βιβλίο αυτό, οι φίλοι μας αποφασίζουν να βοηθήσουν τη φαμίλια του Κουτσοφλέβαρου - του γέρο-Τσιγγάνου που φτιάχνει τις περίφημες μαγικές μάσκες - να συμμετάσχει στο καρναβάλι. Θα καταφέρουν τελικά να περάσουν τις απόκριες μαζί τους και να δώσουν στους μεγάλους να καταλάβουν πως πρέπει να σέβονται τον τρόπο ζωής των Τσιγγάνων; Όσο ξετυλίγεται η ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα που σχετίζονται με τα έθιμα των Αποκριών αλλά και με τη ζωή των Τσιγγάνων.