Η λάμψη της Αντωνίας - Milovanoff, Jean - Pierre 1946- (Ξένη λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2000)
Η ιστορία της Αντωνίας αρχίζει πριν από έναν αιώνα σε μια πόλη της Νότιας Γαλλίας, στη Νιμ. Η Αντωνία είναι μια όμορφη δεκαεξάχρονη κοκκινομάλλα, ορφανή από μητέρα, κόρη του πιλοποιού Ιππόλυτου Σαρντόν, του οποίου ο δίδυμος αδελφός είναι ζωγράφος βουκολικών θεμάτων. Η επίσκεψη της Αντωνίας στο κοιμητήριο την ημέρα των Νεκρών και η πτώση της ανάμεσα στις γλάστρες με χρυσάνθεμα των πλανόδιων ανθοπωλών, είναι τα τυχαία γεγονότα που θα γράψουν "το πιο σύντομο και μυστικό κεφάλαιο της ζωής της" -ένα κεφάλαιο που θα φέρει μια σειρά από απρόσμενες εξελίξεις έως την τελική πτώση. Ακροβατώντας μεταξύ τραγωδίας και ελαφρότητας, μεταξύ ιλίγγου και ιλαρότητας, ο δεξιοτέχνης Μιλοβανόφ, φιλοτεχνεί το πορτρέτο μιας νέας γυναίκας αιχμάλωτης του πεπρωμένου της. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται μέσα σ' έναν κόσμο τσεχοφικό.