Η συνωμοσία του Μονάχου : η πέμπτη υπόθεση του Γκέοργκ Ντένγκλερ - Schorlau, Wolfgang, 1951- (Angelus Novus, 2017)
"Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής μας" ισχυρίζεται ο Βόλφγκανγκ Σορλάου. Στο επίκεντρο των αστυνομικών μυθιστορημάτων του βρίσκονται ο Γκέοργκ Ντένγκλερ, ιδιωτικός ντετέκτιβ που αποχώρησε από την αστυνομία, αλλά και η γερμανική κοινωνία, η καπιταλιστική κρίση, το πολιτικό έγκλημα, ο ναζισμός και οι αποσιωπημένες πτυχές του γερμανικού "οικονομικού θαύματος". Η Συνωμοσία του Μονάχου (Das M?nchen-Komplott) είναι το πέμπτο βιβλίο από τη σειρά των υποθέσεων του Ντένγκλερ. Κυκλοφόρησε το 2009, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης των τραπεζών και την έναρξη της γενικευμένης επίθεσης στον κόσμο της εργασίας. Σ' αυτό το φόντο, o Nτένγκλερ αναλαμβάνει να ερευνήσει πάλι τα στοιχεία από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Γιορτή της Μπίρας του Μονάχου στις 26 Σεπτεμβρίου 1980. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Ντένγκλερ ανακαλύπτει σκοτεινές αντιφάσεις κι αρχίζει να θέτει επικίνδυνες ερωτήσεις: Ήταν στ' αλήθεια ο δράστης ένας "τρελός" χωρίς άλλες διασυνδέσεις; Ή μήπως υπήρξε ανάμειξη κρατικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ; Στο συναρπαστικό πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Σορλάου αξιοποιούνται αρχειακό υλικό και νέα πορίσματα της έρευνας γι' αυτή την πολύκροτη υπόθεση, στην οποία ανιχνεύονται πια και πιθανές διασυνδέσεις του κράτους με την ακροδεξιά τρομοκρατία.