Το τελευταίο καναρίνι : Νουβέλα - Κώτσιας, Τηλέμαχος, 1951- (Εκδόσεις Κέδρος, 1995)
Σε μια Αθήνα πολυπληθή, άγρια μοναξιά τυλίγει τους ανθρώπους και περισσότερο τους απόμαχους της ζωής που ψάχνουν απελπισμένοι για λίγη ανθρωπιά.Η τύχη φέρνει κοντά στους δύο ηλικιωμένους ήρωες ένα νεαρό ζευγάρι Βορειοηπειρώτες που, ξεριζωμένοι από τη γη τους και θαμπωμένοι από τα φώτα της Αθήνας, προσπαθούν να στερεωθούν στις νέες συνθήκες, αρχίζοντας τη ζωή από το μηδέν. Κι ενώ ο ασήμαντος κύκλος της ζωής των ηλικιωμένων σιγοκλείνει, χωρίς χρώμα, χωρίς συγκινήσεις, η ζωή των νέων τραβάει ανοδικά, αβέβαιη όμως, για το άγνωστο μέλλον.Η ανθρώπινη στοργή είναι το μόνο που μετράει σ' αυτήν την απέραντη ερημιά και αποξένωση. Μέσα από τα καθημερινά δράματα πηγάζει ο πόνος του ανθρώπου για τη ζωή.