Η πτώση : και άλλες ιστορίες - Durrenmatt, Friedrich, 1921-1990 (Γερμανόφωνοι συγγραφείς, 2016)
Ο τόμος απαρτίζεται από τέσσερα εκτενή διηγήματα, όλα πολυεπίπεδα, αν και κοινός θεματικός άξονας μπορεί να θεωρηθεί η δύναμη της σύμπτωσης που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κυριαρχεί στον γκροτέσκο κόσμο του Ελβετού συγγραφέα. Στην αριστοτεχνική "Πτώση", ένα σφιχτοδεμένο "πολιτικό θρίλερ" που εκτυλίσσεται πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, σε μια συνεδρίαση της "Πολιτικής Γραμματείας" του Κόμματος, το τρομερό παιδί των ελβετικών γραμμάτων εξετάζει με υποδόριο χιούμορ την επίπτωση του τυχαίου στον ρου της Ιστορίας, προσφέροντας εν παρόδω μια ανατριχιαστικά εύστοχη κριτική του "υπαρκτού σοσιαλισμού" - αν και, όπως έχει επισημανθεί, το μη κατονομαζόμενο Κρεμλίνο είναι απλώς ο σκηνικός διάκοσμος, μιας και η δράση, οι ίντριγκες, ο αγώνας για την επικράτηση θα μπορούσαν κάλλιστα να τοποθετηθούν και στο Πεντάγωνο ή σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό κύκλο εξουσίας. Το "Ο Αμπού Χανίφα και ο Ανάν μπεν Δαβίδ" είναι μια αλληγορία της αραβοϊσραηλινής διένεξης, μια ματιά στην κοινή μοίρα δύο λαών μέσα από τη σουρεαλιστική ιστορία δύο ανθρώπων, ενός Εβραίου και ενός Άραβα, στα όσα (επιφανειακά) τους χωρίζουν και όσα (βαθύτερα) τους ενώνουν. Ο κόσμος του εγκλήματος και η αποπνικτική Νέα Υόρκη -που σαν να έχει ξεπηδήσει από αστυνομική ταινία της δεκαετίας του '70- αποτελούν το σκηνικό για το υπαρξιακό "νεο-νουάρ" "Σμίθυ", με πρωταγωνιστή έναν "ειδικό" στην εξαφάνιση πτωμάτων... Τέλος, στον "Θάνατο της Πυθίας", ο Ντύρρενματτ, με προσοχή στη λεπτομέρεια και με την ακρίβεια Ελβετού ωρολογοποιού, επαναφηγείται ιστορίες από τον Θηβαϊκό Κύκλο, παραλλάσσοντάς τις και σκαρώνοντας (δίχως να παραλείπει τους αγαπημένους του υπαρξιακούς και πολιτικούς στοχασμούς) μια διαβολεμένα απολαυστική φάρσα για το είναι και το φαίνεσθαι των πραγμάτων και την τυχαιότητα -ή μη- των γεγονότων. Η συλλογή αυτή αποτελεί μιας πρώτης τάξης εισαγωγή στο έργο του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την "επιστροφή" του Ντύρρενματτ στον κατάλογο των εκδόσεων Ροές, με νέες εκδόσεις των -πέντε συνολικά- τίτλων του που είχαν κυκλοφορήσει παλαιότερα αλλά ήταν από καιρό εξαντλημένοι, καθώς και κυκλοφορίες άλλων έργων του, για πρώτη φορά στα ελληνικά.