Όλιβερ Τουίστ - Dickens, Charles, 1812-1870 (Ελληνική Παιδεία, 2005)
Ο ήρωας της ιστορίας μας γεννήθηκε σ' ένα φτωχοκομείο. Μόλις μπήκε στον κόσμο άρχισαν τα βάσανά του. Γιατί τον πατέρα του δεν ήταν γραφτό να τον γνωρίσει ποτέ. Η μητέρα του πέθανε στη γέννα... Κι αυτός ο ίδιος γεννήθηκε τόσο ετοιμοθάνατος, που οι γιατροί δεν ήξεραν, αν θα μπορέσει να ζήσει λίγο, για να προφτάσουν να του δώσουν ένα όνομα.Κάμποσα δευτερόλεπτα, ξαπλωμένος σ' ένα μικρό μάλλινο στρώμα, έβαζε τα δυνατά του να πάρει αναπνοή. Ταλαντευόταν ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Σίγουρα αν είχε γιαγιά, θείες, παραμάνες που να τον τριγύριζαν, δε θα γλίτωνε. Μα τώρα, μονάχος στο φτωχοκομείο, μην έχοντας βοηθό του παρά μόνο τη φύση, νίκησε. Έβγαλε μια ψιλή φωνή και πήρε αναπνοή.Τότε, για ανταμοιβή που έζησε, του δώσανε ένα όνομα. Τον έβγαλαν Όλιβερ Τουίστ.