Πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικός ρατσισμός : σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο - Ευαγγέλου, Οδυσσέας (Δίπτυχο, 2005)
Το βιβλίο "Πολυπολιτισμικότητα και εκπαιδευτικός ρατσισμός - Σχέδια εργασίας για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο" αποτελεί μια πρόταση για την ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και ρατσισμού, καθώς και για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς, που έχουν σχέση με τις διαδικασίες αναγνώρισης και αντιμετώπισης του θεσμικού και μη θεσμικού ρατσισμού στο χώρο της εκπαίδευσης. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται σχέδια εργασίας, τα οποία στηρίζονται στο περιεχόμενο των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, τα ενδιαφέροντα των παιδιών ή τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και αναπτύσσονται θέματα όπως: διαφορετικότητα, η Γη μας, "ένα παγκόσμιο χωριό", σχολεία σε διάφορα σημεία του κόσμου, Τσιγγάνοι, παιδιά-πρόσφυγες, μουσικές περιπλανήσεις στους λαούς της Γης, παιχνίδια από διάφορες χώρες, ήθη και έθιμα στον κόσμο, Ολυμπιακοί Αγώνες, μετανάστευση, ρατσισμός. Οι προτεινόμενες διαθεματικές δραστηριότητες καλλιεργούν τη βιωματική και διερευνητική μάθηση, ενισχύουν την εποικοδομητική προσέγγιση και τη δημιουργική συνεργασία παιδιών με διαφορετικό εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την αξία διαφορετικών ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών και να σεβαστούν το δικαίωμα του καθενός για μια καλύτερη ζωή, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής του.