Κουμπότρυπες και ελέφαντες - Τορόση, Ελένη, 1947- (Λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή σπουργιτάκια, 1998)
Ο Μάρκος μεγαλώνει... Μικρά βήματα από τη φούστα της μαμάς, προς το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Αστεία και παράξενα, ευχάριστα και δυσάρεστα συμβαίνουν μέσα του, αλλά και με την μαμά του, τον αδερφό του, τη γιαγιά, τον παππού και τους φίλους του. Γλιστράει μέσα σ' ένα σαλιγκάρι, μεταμορφώνεται σε τάλιρο, κάνει φίλους τα ποντίκια, ανακαλύπτει ένα ψάρι στο κακάο κι έναν ελέφαντα που δεν μπορεί να περάσει απ' την κουμπότρυπα... Στο επίκεντρο είναι πάντα ο ίδιος, ο μικρός Μάρκος που βγαίνει να εξερευνήσει και να καταλάβει τα μυστικά του μεγάλου μας κόσμου.