Κρούζο : μυθιστόρημα - Seiler, Lutz. 1963- (Ξένη λογοτεχνία : Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2018)
1989, η χρονιά που θα πέσει το τείχος που χωρίζει τη Γερμανία στα δύο. Μετά από ένα δυστύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή στην αγαπημένη του, ο Έντγκαρ Μπέντλερ, νεαρός φοιτητής λογοτεχνίας, δραπετεύει από τη ζωή του. Πιάνει δουλειά ως λαντζέρης στο Χιντενζέε, το θρυλικό νησί της Βαλτικής στο οποίο καταφεύγουν αντιρρησίες του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και που, όπως λέγεται, βρίσκεται έξω από τον χρόνο, μακριά από τις ειδήσεις της ηπειρωτικής χώρας. Στην κουζίνα του Κλάουζνερ, ενός εστιατορίου ψηλά πάνω από τη θάλασσα, ο Έντγκαρ γνωρίζει τον Αλεξάντερ Κρουσόβιτς, τον Κρούζο. Μια δύσκολη και τρυφερή φιλία γεννιέται ανάμεσά τους. Ο Κρούζο, ο δάσκαλος και μέντορας του νησιού, μυεί τον Εντ στα τελετουργικά των εποχιακών υπαλλήλων και στους νόμους που διέπουν τις νύχτες τους, στη διάρκεια των οποίων ο Εντ βιώνει πρωτόγνωρες ερωτικές εμπειρίες. Κρυφή κινητήρια δύναμη της κοινότητας αυτής είναι η ουτοπία του Κρούζο, που υπόσχεται σε κάθε ναυαγό της χώρας (και της ζωής) να τον οδηγήσει μέσα σε τρεις μόλις νύχτες στις ρίζες της ελευθερίας. Όμως, το φθινόπωρο του '89 συγκλονίζει το νησί. Περιπέτεια σ' ένα νησί και η ιστορία μιας πολύ ιδιαίτερης φιλίας, το Κρούζο, πρώτο, επικό μυθιστόρημα ενός ποιητή που απέσπασε το σπουδαιότερο βραβείο της χώρας του, μας ταξιδεύει στο καλοκαίρι του '89. Ακολουθώντας τα ίχνη των ανθρώπων εκείνων που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ένα ως τώρα ουσιαστικά άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της Ανατολικής Γερμανίας, φτάνουμε ως την Κοπεγχάγη και τις κατακόμβες της δανέζικης κρατικής αστυνομίας.