Εικοσαετία : 1971-1991 (Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού, 1992)
Το Μάιο του 1991 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας, συνέχεια της οποίας υπήρξε η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού. Με αφορμή την επέτειο αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΝΕ αποφάσισε να οργανώσει, λίγο καθυστερημένα, μια εκδήλωση για την πορεία της Εταιρείας στην εικοσαετία που πέρασε. Η επέτειος αυτή μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τις ανάγκες και τις θεωρητικές αναζητήσεις που οδήγησαν στην ίδρυση της Εταιρείας το 1971 και να κάνουμε έναν απολογισμό του έργου και της πορείας σ' αυτά τα χρόνια. [...] Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση, με τη μορφή χρονικού, της λειτουργίας, των προσανατολισμών και των δραστηριοτήτων της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας. Μαζί μ' αυτό δημοσιεύονται αναλυτικοί πίνακες των ομιλιών-συζητήσεων που έγιναν στα Γραφεία της Εταιρείας από το 1975 και των περιεχομένων του περιοδικού "Μνήμων" και κατάλογος των λοιπών εκδόσεων της Εταιρείας. (από το προλογικό σημείωμα)