Ζέμφυρα ή Το μυστικόν της Πασιφάης - Εμπειρίκος, Ανδρέας, 1901-1975 (Ο άτακτος λαγός ;, 1998)
Το θέμα της Ζεμφύρας, είναι ο έρωτας ενός λιονταριού και της ομώνυμης θηριοδαμάστριας. Όμως, η μικρή ιστορία παίρνει διαστάσεις χριστιανικού μαρτυρολογίου, τότε που οι χριστιανοί γινόταν τροφή των λιονταριών. Όμως, το παιχνίδι του έρωτα διεξάγεται όχι μόνο ενώπιον των θεατών του τσίρκου, αλλά με την απειλή του θανάτου, η φυσική αντιπαλότητα θηρίου-ανθρώπου καταλύεται για να κατισχύσει και για να δοξολογηθεί ο νικητής έρωτας. Το κείμενο αυτό γράφτηκε το 1945 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τις εκδόσεις Άγρα. Αποτελεί, με την Αργώ (1944) και τη Βεατρίκη ή Ένας Έρωτας του Buffalo Bill (1945), μία ενότητα με τον γενικό τίτλο "Τα χαϊμαλιά του Έρωτα και των Αρμάτων".