Ανδρέας Εμπειρίκος μυθολογία και ποιητική : δοκίμια - Saunier, Guy, 1934- (Άγρα, 2001)
Το βιβλίο είναι καρπός μιας διδασκαλίας δυόμισι ετών (1988-1990) αφιερωμένης στον Εμπειρίκο στη Σορβόννη, κατά την οποία εξετάστηκαν συστηματικά η Οκτάνα, τα Γραπτά και η Αργώ, και πιο αποσπασματικά η συλλογή Η σήμερον ως αύριον και ως χθες. Η προβληματική της αφορούσε την ερμηνεία των διαφόρων κειμένων και, πέρα απ' αυτήν, τον προσδιορισμό της "προσωπικής μυθολογίας" και της ποιητικής του Εμπειρίκου.