Από το Θεόκριτο στο Λογογράφημα - Καραχάλιου-Τόκα, Μελίτα (Κώδικας, 1995)
[...] Η κ. Τόκα Καραχάλιου, που ως ποιήτρια μας έδωσε αξιοπρόσεχτα δείγματα σχηματικής ποίησης, με το βιβλίο της αυτό μας παρουσιάζει την εξέλιξη της σχηματικής ποίησης και τα βασικά χαρακτηριστικά της, τους δημιουργούς που δοκίμασαν να εκφραστούν συνδυάζοντας τον ποιητικό λόγο με εικαστικά μηνύματα, καθώς και τα παρεμφερή σύγχρονα λογοτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στην παγκόσμια λογοτεχνία από την τάση αυτή, όπως η συγκεκριμένη ποίηση, η αντικειμενική, η φωνητική, η φωνική, η ταχυδρομική. Για τα θέματα αυτά είχαμε ελάχιστες πληροφορίες και η εργασία αυτή, με τρόπο απλό και περιεκτικό, χωρίς παρεκβάσεις και απεραντολογίες, μας γνωρίζει την εξέλιξη και τη διακλάδωση ενός ποιητικού ρεύματος που οι ρίζες και η αρχική του παράδοση ξεκινούν από την ευαισθησία, την ευρηματικότητα και τη διαρκή αναζήτηση νέων πρωτότυπων τρόπων έκφρασης του ελληνικού πνεύματος. [...] Γιάννης Τζανής