Διερμηνέας ασθενειών : διηγήματα - Lahiri, Jhumpa (Ξένη λογοτεχνία / Ελληνικά Γράμματα, 2001)
Η συλλογή αυτή με εννέα διηγήματα, υπό τον γενικό τίτλο «Διερμηνέας ασθενειών», της Τζούμπα Λαχίρι, ινδικής καταγωγής, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ 2000, τα ευνοϊκά σχόλια της κριτικής και την αποδοχή του κοινού. Οι ήρωες των διηγημάτων είναι άλλοτε πάμφτωχοι Ινδοί, χαμένοι σε φαντασιώσεις κι άλλοτε μετανάστες δεύτερης γενιάς, με πτυχία και περιουσίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξένοι στην πατρίδα τους κι ακόμα πιο ξένοι στο νέο κόσμο. Είναι άνθρωποι που ψάχνουν την ταυτότητά τους, τις ρίζες τους, το μέλλον τους. Όπως όλοι μας, είτε ζούμε στον τόπο μας είτε στο εξωτερικό. Ματιά διεισδυτική, υπόγειο χιούμορ, πίκρα, τρέλα, άγχος και απαράμιλλη ανθρωπιά διαπερνούν τα διηγήματα αυτά, που δικαίως πήραν το βραβείο Πούλιτζερ και χαρακτηρίζονται από τη διεθνή κριτική σαν «διαμάντια».