Αντίο, φως της νιότης - Semprun, Jorge, 1923-2011 (Εξάντας, 2001)
Ακόμη κι αν το τυχαίο ή η καλή τύχη με είχαν γλιτώσει από την παγίδα της Γκεστάπο, ακόμη κι αν ο δάσκαλός μου δεν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά μου, θα ήμουν αυτό το αγόρι των δεκαπέντε ετών που ανακάλυπτε την εκτυφλωτική ατυχία της ζωής, καθώς και τις πρωτόγνωρες χαρές της, στο Παρίσι, ανάμεσα στους δυο πολέμους της εφηβείας του.