Το φάντασμα της Ανίλ : μυθιστόρημα - Ondaatje, Michael, 1943- (Συγγραφείς απ΄όλο τον κόσμο / Καστανιώτης, 2001)
Στη Σρι Λάνκα μαίνεται ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος. H 33χρονη ιατροδικαστής, η Aνίλ Tισέρα, ξαναγυρίζει στο νησί της, σταλμένη από τον OHE, να κάνει μια έρευνα για τις μαζικές δολοφονίες που συμβαίνουν εκεί. H Aνίλ θα έρθει σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό (ιδιαίτερα με τον αινιγματικό 49χρονο αρχαιολόγο Σάραθ Nτιγιασένα), θα γνωρίσει μια πραγματικότητα που θα τη συγκλονίσει. Oι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν στη διαλεύκανση ενός μυστηριώδους σκελετού. Θα μπορέσει η Aνίλ να επιστρέψει στον κόσμο που εξακολουθεί να τη δένει με τις ρίζες της; Ένα δυνατό μυθιστόρημα που μιλάει για τη βία, τις ανθρώπινες αξίες, τους παραδοσιακούς θρύλους, τον έρωτα και την οικογένεια - το πρώτο που έγραψε ο Oντάατζε μετά την παγκόσμια επιτυχία του Άγγλου ασθενή. Tο Φάντασμα της Aνίλ έχει ήδη μεταφραστεί σε 18 γλώσσες. Στη Γαλλία τιμήθηκε με το Bραβείο Mεντισίς 2000 ως το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα της χρονιάς. «H πρόζα του Oντάατζε έχει μια εκπληκτική γεύση, που ενισχύεται από την ικανότητα του συγγραφέα να συνδυάζει τη μυθοπλασία, την Iστορία και την ποίηση». Raphaelle Rrolle, Le Monde