Σιωπηρή προπαγάνδα : μάζες, τηλεόραση, κινηματογράφος - Ramonet, Ignacio, 1943- (Πόλις, 2001)
Στις σύγχρονες κοινωνίες, ένα παιδί τεσσάρων ετών, πριν ακόμα πάει στο σχολείο, βλέπει τηλεόραση ατελείωτες ώρες. Τα διαφημιστικά φιλμάκια, ταινίες καταστροφών, κωμωδίες, σκηνές βίας, αφήνουν ίχνη η επιρροή των οποίων καταλήγει να προσδιορίζει τις συμπεριφορές μας και να μειώνει συνεπώς την ελευθερίας μας. Στο βιβλίο του ο Ραμονέ μελετά τον τρόπο με τον οποίο η μαζική επικοινωνία και η μαζική κουλτούρα χειραγωγούν τους πολίτες.