Αρχείο Ιωάννη Κωλέττη. - Πλαγιανάκου-Μπεκιάρη, Βασιλική; Στεργέλλης, Αριστείδης Π. (Μνημεία της ελληνικής ιστορίας, 1996)
Στο Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών έχει παραχωρηθεί προσωρινά για έκδοση από το Ίδρυμα τον Βαρόνου Μιχ. Τοσίτσα (Τοσίτσειο) το τμήμα του αρχείου Ιωάννη Κωλέττη (ΑΚ/Τ) πού ανήκει στην κυριότητα του Ιδρύματος. Το αρχείο συμπληρώνεται με υλικό του οποίου το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σήμερα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τμήμα Βλαχογιάννη (ΑΚ/Β). Το αρχείο Κωλέττη, σημαντικότατη πηγή για τη γνώση της προσωπικότητας και της δράσης του πολιτικού αυτού του νεότερου Ελληνισμού και "μεγίστης Ιστορικής αξίας", σχηματίσθηκε κατά κύριο λόγο από το προσωπικό αρχείο του ίδιου του Κωλέττη. Μικρό μέρος όμως του αρχειακού υλικού πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκε αρχικά σε στενούς συγγενείς του Κωλέττη, όπως π.χ. το παλαιότερο μέρος του αρχείου, το σχετικό με περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του Κωλέττη Νικολάου, τα πρωτότυπα των επιστολών του Κωλέττη προς τη μητέρα του Ξάνθη και τον αδελφό του Χρήστο, καθώς και τα οικονομικά κατάστιχα (τα περισσότερα γραμμένα από τον Χρήστο Κωλέττη). Μετά τον θάνατο των προσώπων αυτών το υλικό τούτο απετέλεσε μέρος του ενιαίου πλέον αρχείου Κωλέττη, πού κατά το τμήμα αυτό είναι οικογενειακό. Υπάρχουν ακόμη και ελάχιστα έγγραφα πού έχουν προστεθεί από άλλους μετά τον θάνατο του Κωλέττη (31 Αυγ. 1847 π.η.).