Έντυπα παλαιά της βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών : 1532-1800 - Πλαστήρας, Κωνσταντίνος Ν., 1946- (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών : Επιστημονικαί πραγματείαι, Σειρά φιλολογική και θεολογική, 1992)
Τον Οκτώβριον του 1990 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εώρτασε την συμπλήρωσιν πενήντα ετών από της ιδρύσεως της με τετραημέρους εκδηλώσεις, αι οποίαι ετέλουν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μεταξύ των διοργνανωθεισών εκδηλώσεων ήτο και η Έκθεσις Παλαιών Εντύπων της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας, τα οποία χρονολογούνται από του 1532 έως το 1800. Στόχος της εκθέσεως αυτής υπήρξεν η παρουσίασις εις το κοινόν του αξιολόγου τούτου τμήματος της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας, το οποίον απεικονίζει την εξέλιξιν της ελληνικής τυπογραφίας, καθώς επίσης και την συμβολήν των Ελλήνων, οι οποίοι ως συγγραφείς, μεταφρασταί, επιμεληταί, εκδόται και τυπογράφοι συνέβαλον εις την διατήρησιν του ελληνικού πολιτισμού. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ευρίσκεται εις την ευχάριστον θέσιν να παρουσιάση εκδεδομένον το σπάνιον υλικόν, το οποίον απετέλεσεν αντικείμενον της εκθέσεως. Ο παρών βιβλιογραφικός κατάλογος συνετάχθη υπό του υπευθύνου της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας κ. Κωνστ. Πλαστήρα και πιστεύομεν ότι είναι μία σημαντική συμβολή εις την καταγραφήν παλαιοτύπων εντύπων. Η Εταιρεία έδωσεν ιδιαιτέραν σημασίαν εις τον εμπλουτισμόν της Βιβλιοθήκης με παλαιότυπα έντυπα και θα συνεχίση κατά τα μέτρον των δυνατοτήτων της να ενισχύη την προσπάθειάν της αυτήν. Παραδίδοντες την έκδοσιν ταύτην εις την δημοσιότητα εκφράζομεν την χαράν μας δια το γεγονός και ελπίζομεν ότι θα εκτιμηθή από όλους η προσπάθεια αυτή. Κωνσταντίνος Αν. Βαβούσκος