Τα ψευδώνυμα : και μία σύντομη ιστορικοκοινωνική επισκόπηση του φαινομένου της νεοελληνικής γραμματείας - Χρηστάκης, Λεωνίδας, 1928-2009 (Δελφίνι, 1993)
Κυριαρχεί η αντίληψη πως μερικοί λογοτέχνες έγιναν γνωστοί με τη χρήση, όχι του ονόματός τους, αλλά κάποιου ψευδωνύμου. Με την πάροδο όμως του χρόνου κι ιδιαίτερα με μια τάση απομυθοποίησης των πάντων που τελευταία όλο και κερδίζει έδαφος, αποκαλύπτοντας καταστάσεις και ρόλους των κοινωνικών ανθρώπων μέσα σ αυτές, πληροφορούμαστε ότι στις δεκαετίες που πέρασαν οι κάτοχοι ενός ή πολλών ταυτόχρονα ψευδωνύμων -κυρίως στο χώρο της γραπτής έκφρασης- δεν ήσαν μερικοί αλλά αντίθετα μερικές χιλιάδες. Αρκετοί δε, δεν υπήρξαν άγνωστοι και αφανείς αλλά ήσαν κι είναι γνωστοί τόσο στους λογοτεχνικούς κύκλους όσο και στο φιλαναγνωστικό κοινό. Το φαινόμενο των ψευδωνύμων δεν είναι φυσικά ελληνικό. Είναι προϊόν μιας πολιτιστικής έντεχνης άνθισης πολλών γλωσσών κι εθνών, όχι όμως στον καταχρηστικό βαθμό της νεοελληνικής, κυρίως λογοτεχνικής, δραστηριότητας.