Ο Κωστής Μπαστιάς στα χρόνια του μεσοπολέμου : μεσοπόλεμος, κατοχή, απελευθέρωση, βιβλιογραφία. - Μπαστιάς, Ιωάννης Κ., 1936- (Εκδοτική Αθηνών, 1997)
Η έρευνα αυτή για τη ζωή και το έργο του Κωστή Μπαστιά αποκαλύπτει μία ολόκληρη εποχή, με αναρίθμητες πληροφορίες και στοιχεία που, πιστεύω, θα συμβάλουν στην επανεκτίμηση μιας πολύπλευρης προσωπικότητας του Μεσοπολέμου. Άρχισε εδώ και δέκα περίπου χρόνια, όταν ξεφυλλίζοντας ένα απόγευμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη τον τόμο του 1925 της μεγάλης ημερήσιας πρωινής εφημερίδας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου "Δημοκρατία", ανακάλυψα τη δημοσίευση σε 99 συνέχειες ενός άγνωστου σε μένα μυθιστορήματος του Κωστή Μπαστιά, "Το πουλί της νύχτας". Περαιτέρω έρευνα στα φύλλα της "Δημοκρατίας" αποκάλυψε ότι ο Κωστής Μπαστιάς σε ηλικία 24-25 ετών είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη "Δημοκρατία" και είχε γίνει αρχισυντάκτης της και διευθυντής της, επίσης παπαναστασιακής, ημερήσιας απογευματινής εφημερίδας "Εσπέρα" έως τη διακοπή της κυκλοφορίας τους στις αρχές του 1926, λόγω των διώξεων της δικτατορίας του Παγκάλου. Τα στοιχεία αυτά με έπεισαν για κάτι που υποψιαζόμουν από καιρό: ότι μέσα στα περιοδικά και στις εφημερίδες του Μεσοπολέμου υπήρχε πλούσιο και άγνωστο υλικό για τον Κωστή Μπαστιά και το περιβάλλον του και ότι η επίδραση του συγγραφικού και δημοσιογραφικού έργου του αλλά και της όλης δραστηριότητάς του στους συγχρόνους του, στην πνευματική ζωή του τόπου και ιδιαίτερα στο θέατρο, άξιζε να ερευνηθεί και να αποκαλυφθεί, φέρνοντας στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες και συχνά λανθάνουσες πληροφορίες για τον χώρο στον οποίο εκινείτο. Από τα πρώτα του δημοσιευμένα σοσιαλιστικά κείμενα, σε ηλικία 17 ετών, έξι μήνες μετά τη Ρωσική επανάσταση, παρατηρούμε μιά ανήσυχη προσωπικότητα που κινείται έντονα στους χώρους της δημοσιογραφίας, του θεάτρου, της κριτικής και της πεζογραφίας.