Άπαντα - Λυσίας, π. 450-π. 370 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1993)
Ο Λυσίας (445-380 π.Χ.) γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μετοίκους οι οποίοι είχαν έρθει από τις Συρακούσες της Σικελίας· η οικογένειά του ήταν εύπορη, αλλά έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της το 403 π.Χ. εξαιτίας των αυθαιρεσιών των Τριάκοντα τυράννων· μάλιστα τότε δολοφονήθηκε ο αδελφός του Πολέμαρχος, ενώ ο ίδιος ο Λυσίας με δυσκολία σώθηκε καταφεύγοντας στα Μέγαρα. Μετά την κατάλυση του τυραννικού καθεστώτος γύρισε στην Αθήνα και άσκησε το επάγγελμα του λογογράφου, καθώς ως νέος είχε εκπαιδευτεί στη ρητορική κοντά στον μεγάλο ρήτορα Τισία στους Θούριους της νότιας Ιταλίας. Από τους 425 λόγους που του αποδίδονται (από τους οποίους όμως 233 ήδη στην αρχαιότητα δεν θεωρούνταν γνήσιοι) σώζονται, αν και όχι πλήρεις σε κάποιες περιπτώσεις, 31 λόγοι και μερικά αποσπάσματα.