Αλεξάνδρεια : οι δυο αιώνες του νεώτερου ελληνισμού, 19ος-20ος αιώνα - Χατζηφώτης, Ιωάννης Μιχ., 1944-2006 (Ελληνικά Γράμματα, 1999)
Το ελληνοορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας -- Οι ελληνικές κοινότητες στην Αλεξάνδρεια -- Οι ελληνικοί ναοί της Αλεξάνδρειας -- Σχολεία και εκπαιδευτικοί -- Η νέα αλεξανδρινή λογοτεχνία -- Κ. Π. Καβάφης, ο πνευματικ΄΄ος άρχοντας της Αλεξάνδρειας -- Οι καλές τέχνες