Τα Παρχάρια της Ματσούκας - Λαπαρίδης, Νίκος, 1920-2004 (Αφοι Κυριακίδη, 1998)
Τα Παρχάρια της Ματσούκας (περιοχής του Πόντου) με τις ιδιάζουσες κλιματολογικές και μορφολογικές της συνθήκες, τα πλούσια σε χλόη λιβάδια και τα απέραντα βοσκοτόπια αποτελούσαν την κύρια πηγή οικονομίας του τόπου και το μοναδικό κίνητρό της κτηνοτροφικής ανάπτυξης της Ματσούκας. Όμως παράλληλα αποτελούσαν και κοινωνικούς- πολιτικούς χώρους, όπου καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε το τραγούδι, η μουσική και κάθε άλλη μορφή λαϊκής και πολιτιστικής παράδοσης. Ένα αφιέρωμα στην προσφορά στην παράδοση, αυτού του τόπου αποτελεί το βιβλίο αυτό.