Άπαντα - Ισοκράτης, 436-338 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1992)
Ο Ισοκράτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 436 π.Χ. Έλαβε επιμελημένη παιδεία και άσκησε κατ' αρχάς το επάγγελμα του λογογράφου και αργότερα του ρητοροδιδάσκαλου σε δική του σχολή. Η ανάμειξή του στα κοινά ήταν έμμεση, και με τους λόγους του προσπάθησε να παρέμβει στην πολιτική της Αθήνας, εκφράζοντας πανελλήνιες ιδέες. Δημιούργησε επίσης φιλικές σχέσεις με βασιλείς και ηγεμόνες της εποχής, μεταξύ των οποίων και με τον Φίλιππο. Πέθανε το 338 π.Χ., λίγο μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, απέχοντας εκούσια από τη λήψη της τροφής. Ο Ισοκράτης, μεγάλος τεχνίτης του λόγου, άσκησε ισχυρή επίδραση στους μεταγενέστερους ως προς τη γλώσσα και το ύφος. Σώζονται 21 λόγοι του, 9 επιστολές και μερικά αποσπάσματα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)