Η πόλη της Σάμου : φυσιογνωμία και εξέλιξη : πρακτικά συνεδρίου (Δήμος Σάμου, 1998)
[...] Πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή, αναφερόμενη στην πόλη μας και γυρίζοντάς μας τουλάχιστον εκατό χρόνια πίσω, θα αναδείξει όλες τις αλλαγές που υπέστη καλές ή κακές. [...] Η πόλη μας ανεπηρέαστη από το φαινόμενο των "Ελληνοπόλεων" εξαιτίας του νησιωτικού της χαρακτήρα δεν εμφάνισε μεγάλη κοινωνικά κινητικότητα, ούτε νέα διαστρωμάτωση και έντονο ρυθμό μετασχηματισμού πλην της περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής, που αναγκαστικά τριπλασιάστηκε πληθυσμιακά. [...] Η φυσιογνωμία της πόλης επηρεάζεται κατά καιρούς από την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση, την ευημερία ή τη φτώχεια των κατοίκων της. Αυτά, μαζί βέβαια με τον ανθρώπινο παράγοντα που κι αυτός συμβάλλει παίζοντας ρόλο κυρίαρχο και μοναδικό στη διαμόρφωση της ζωής της πόλης, δημιουργούν τον καθρέφτη της. [...] (από τον χαιρετισμό του δημάρχου Σαμίων κ. Πέτρου Ι. Γρύλλου)