Αφιέρωμα στον N. G. L. Hammond (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, 1997)
Η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απηύθυνε προς την Εταιρείαν μας (Μακεδονικών Σπουδών) το από 28ης Ιανουαρίου 1994 έγγραφον, δια του οποίου μας εγνώριζεν ότι πριν αποτανθή στα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών για την έκδοση των πρακτικών (του αρχαιολογικού συνεδρίου "Ιστορική Τοπογραφία Αρχαίας Μακεδονίας και Ηπείρου", προς απόδοσιν τιμής εις τον πρωτοπόρον και ακούραστον ερευνητήν της αρχαίας Μακεδονίας και μεγάλον φιλέλληνα Nicholas Hammond, το οποίον ωργάνωσαν αι Εφορείαι Αρχαιοτήτων Μακεδονίας και Ηπείρου εις τον Πεντάλοφον Κοζάνης από 13-16/5/1993) απεφάσισε να απευθυνθή πρώτα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, "Πανεπιστημιακό Ίδρυμα διακεκριμένο για την προσφορά του στην ιστορική πορεία του Βορειοελλαδικού χώρου". Η Εταιρεία μας απεδέχθη ευχαρίστως το αίτημα τούτο και απεφάσισε να αναλάβη την έκδοσιν των πρακτικών παρά το σχετικόν σοβαρόν οικονομικόν κόστος, διότι αυτά εντάσσονται εις χώρον, ο οποίος αποτελεί ερευνητικόν και επιστημονικόν στόχον αυτής ταύτης της Εταιρείας μας. Ήδη τα πρακτικά με περιεχόμενον τριάκοντα επτά ανακοινώσεων παραδίδονται εις την δημοσιότητα εις επιμελημένην έκδοσιν, με την φροντίδα της επιστημονικής συνεργάτιδος κας Μαρίας Βαφειάδου. Χαίρω ιδιαιτέρως, διότι η Εταιρεία μας αναλαμβάνουσα την έκδοσιν των πρακτικών προσφέρει εις τον επιστημονικόν κόσμον πορίσματα εξαιρετικού συνεδρίου και προσφέρει εις αυτόν την δυνατότητα να προωθήση την ερευνητικήν ικανότητα των Ελλήνων αρχαιολόγων και συγχρόνως να τιμήση εξέχοντες ξένους επιστήμονας.