Μουσική και λόγος - Furtwangler, Wilhelm, 1886-1954 (Στις πηγές της γνώσης, 2001)
Πεθαίνοντας, ο Βίλχελμ Φουρτβαίνγκλερ άφησε μια σειρά σημειώσεων. Είναι δοκίμια, μέρος των όποιων δεν είχε επεξεργαστεί μέχρι τέλους, και αφοριστικές σκέψεις και κριτικές παρατηρήσεις, τις οποίες επί δεκαετίες κατέγραψε στα ημερολόγιά του χωρίς να σκοπεύει να τις δημοσιεύσει -κάτι σαν εσωτερικός διάλογος. Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να δημοσιευτούν τα κείμενα που ακολουθούν, στα οποία δείχνει τη βαθιά αγάπη του για τη μουσική, την έγνοια για τη διατήρησή της και γα το μέλλον της. Είναι η διαθήκη του προς τη γενιά που τώρα αναπτύσσεται και αναλαμβάνει υπεύθυνες θέσεις.