Η ιστορική εξέλιξη των οικισμών στην περιοχή του Αλιάκμονα κατά την τουρκοκρατία : ο κώδικας αρ. 201 της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας - Χατζηϊωάννου, Μαρία Χριστίνα, 1955- (Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, 2000)
Το έργο αυτό αποτελεί ένα ιστοριογραφικό αφιέρωμα στην περιοχή του μέσου Αλιάκμονα, η οποία σήμερα μοιράζεται στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Προτείνει έναν τρόπο ανάγνωσης μιας τοπικής ενότητας με στόχο να ερμηνεύσει την ανάπτυξη των κύριων νοτιοδυτικών μακεδονικών οικισμών της τουρκοκρατίας: Κοζάνη, Βελβεντό, Σιάτιστα, Γρεβενά σε σχέση με το μεσαιωνικό παρελθόν της περιοχής και αντίστοιχα με τις νέες συνθήκες ζωής, όπως διαμορφώνονται με τη βαθμιαία τουρκική κατάκτησή της, κυρίως μετά τον 16ο αιώνα.