Επισκέψεις 2 : έγγραφα εργασίας - Ζέρβας, Αντώνης (Ίνδικτος, 2001)
Η φιλολογία, αίτημα ζωής -- Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και το πρόβλημα της νεοελληνικής έκφρασης -- Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ -- Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, λόγιοι και γλώσσαι της ΙΔ΄ εκατονταετηρίδος -- Χάνα Αρενττ-Μάρτιν Χάιντεγγερ -- Από την Κυρία Έρση του Ν.Γ.Πεντζίκη στην Έρση του Γ. Δροσίνη -- Ομιλία για τους Στοχασμούς ενός απόλιτου του Τόμας Μανν «Επίσκεψη είναι η πράξη του επισκέπτομαι, " έρχομαι εις τι μέρος, όπως παρατηρήσω, εξετάσω ή θαυμάσω" . Στον Πλάτωνα και στον Ξενοφώντα επίσκεψη σήμαινε εξιχνίαση, έρευνα. Εξ ου και οι "Επισκέψεις διάφοροι" του Πλωτίνου, που στο γαλλικό αποδίδονται ως "considerations diverses". Οι δικές μου "Επισκέψεις" ωστόσο δεν είναι το αποτέλεσμα μεγάλης σκέψης, αλλά μεγάλης εμμονής σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, που απασχόλησε κατ' εξοχήν την κρίσιμη δεκαετία του '90 και το οποίο θα συνόψιζα ως εξής: Πώς μπορούμε να ζήσουμε και να σκεφθούμε την ιδιαιτερότητα σε μια εποχή όπου διατρανώνεται το γράμμα και ταυτοχρόνως φονεύεται το πνεύμα της; Τι μπορεί να διασωθεί απο την ιδιαίτερη πνευματικότητα μιας ορισμένης παράδοσης που μας φέρει ως συνειδήσεις και πώς ανακαινίζεται από την επαφή μας με τον έτερο χωρίς να εθνικοποιείται η σκέψη και η έκφραση;».