Ιστορία της Θεσσαλονίκης - Παπαγιαννόπουλος, Απόστολος (Ρέκος, 1995)
Η ιστορία της Θεσσαλονίκης,μια ιστορία εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα και επιβλητική σε διάρκεια,παραμένει μια ιστορία άγνωστη.Δεν πρόκειται για παραδοξολογία.Πράγματι,αν εξαιρέσουμε τους ειδικούς μελετητές,ακόμη και για τους κατοίκους της πόλης οι είκοσι τρεις αιώνες της ζωής της αποτελούν ένα θέμα ελάχιστα γνωστό.Η διαπίστωση αυτή,εδώ και αρκετά χρόνια,ήταν η πηγή μιας έντονης εκδοτικής επιθυμίας:να αξιωθούμε,κάποτε,να δούμε συγκεντρωμένη σε ένα βιβλίο την Ιστορία της Θεσσαλονίκης.