Ιστορικά και τοπωνυμικά της Καβάλας - Ορφανίδης, Κώστας (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, 1997)
Τριάντα επτά ευσύνοπτα ιστορικά κείμενα συνθέτουν την εργασία του Κώστα Ορφανίδη, που ανατρέχουν σε όλες τις ιστορικές στιγμές της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας από την εποχή των Πελασγών και της Αντισάρας μέχρι την σύγχρονη μεταπολεμική πόλη. Ο συγγραφέας επιδιώκει να φωτίσει την προέλευση των ονομασιών, να εξηγήσει τη σημασία των μνημείων που διασώθηκαν.